Dobry Posiłek

Szanowni Pacjenci

Od 14.11.2023 roku Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St. Kryzana w Starogardzie Gdańskim, realizuje pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzony przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczący edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach. W ramach pilotażu wszystkie posiłki przeznaczone dla naszych pacjentów są przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka. 

Codziennie, od poniedziałku do piątku publikujemy zdjęcia posiłków, spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia, wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu. 

24.05.2024 DIETA PODSTAWOWA- śniadanie
Makaron na mleku 450g (Makaron rurka Mleko 2 % Sól) Masło 20.g ( tłuszcz mleczny ), Chleb oliwski 100 g ( mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, siemię lniane ), Wędlina opiekana z cebulą 140g (Cebula Śląska Olej rzepakowy Pieprz naturalny ) Ketchup łagodny 10g Papryka czerwona 30g Ogórek świeży 50g Herbata zielona 250 g.
24.05.2024 DIETA O NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM- śniadanie
Kefir 180g Masło 20.g ( tłuszcz mleczny ), Chleb graham 100 g ( mąka pszenna pełnoziarnista, mąka żytnia, drożdże, sól, siemię lniane ), Serdelki drobiowe gotowane 120g Papryka czerwona 30g Ogórek świeży 50g Herbata zielona 250g
24.05.2024 DIETA PODSTAWOWA- obiad
Pieczarkowa z makaronem 450g (Cebula Śmietana 18% słodka Liście laurowe Lubczyk Makaron kolanko Pieczarki Pieprz naturalny Sól Włoszczyzna 4 składnikowa Ziele angielskie) Jajka w sosie musztardowym 120g (Cebula Jajko Mąka pszenna typ 500 Musztarda gdańska Pieprz naturalny Sól Włoszczyzna 4 składnikowa) Surówka z ogórków kiszonych 200g (Jabłko Marchew - korzeń Ogórki kiszone Olej rzepakowy Pieprz naturalny) Ziemniaki ugotowane 400g (Sól Ziemniaki)
24.05.2024 DIETA LEKKOSTRAWNA- obiad
Kalafiorowa z ziemniakami 450g (Włoszczyzna 3 składnikowa Kalafior – mrożony Liście laurowe Lubczyk Pieprz naturalny Sól Ziele angielskie Ziemniaki) Filet rybny na parze 160g (Filet rybny Sól) Marchewka gotowana 150g (Marchew mrożona Masło ekstra) Ziemniaki ugotowane 400g (Sól Ziemniaki)
Previous slide
Next slide
23.05.2024 DIETA PODSTAWOWA- śniadanie
Kasza jęczmienna na mleku 450g (Kasza jęczmienna Mleko 2 % Sól) Masło 20.g ( tłuszcz mleczny ), Chleb oliwski 100 g ( mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, siemię lniane ), Polędwica wieprzowa 40g Sałata 10 g, Pomidor 50 g , Herbata naturalna 250 g.
23.05.2024 DIETA O NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM- śniadanie
Kasza jęczmienna na mleku 450g (Kasza jęczmienna Mleko 2 % Sól) Masło 20.g ( tłuszcz mleczny ), Chleb graham 100 g ( mąka pszenna pełnoziarnista, mąka żytnia, drożdże, sól, siemię lniane ), Polędwica wieprzowa 40g Sałata 10 g, Pomidor 50 g , Herbata naturalna 250 g.
23.05.2024 DIETA LEKKOSTRAWNA- obiad
Zupa z soczewicy 450g (Cebula Śmietana 18% słodka Liście laurowe Lubczyk Pieprz naturalny Sól Soczewica sucha Włoszczyzna 4 składnikowa Ziele angielskie Ziemniaki) Podudzie z kurczaka gotowane (dieta) 220g (Włoszczyzna 3 składnikowa Mąka pszenna typ 500 Mleko 2 % Podudzia z kurczaka Pietruszka - natka Sól) Kalafior gotowany (Kalafior – mrożony Masło ekstra Sól) Ziemniaki ugotowane 400g (Sól Ziemniaki)
23.05.2024- DIETA PODSTAWOWA- obiad
Zupa z soczewicy 450g (Cebula Śmietana 18% słodka Liście laurowe Lubczyk Pieprz naturalny Sól Soczewica sucha Włoszczyzna 4 składnikowa Ziele angielskie Ziemniaki) Krem w zielonym sosie z makaronem (Brokuł – mrożony Czosnek granulowany Filet drobiowy Groszek konserwowy Śmietana 18% słodka Koper świeży Lubczyk Makaron świderki Pieprz naturalny Sól Szpinak – mrożony) Kalafior gotowany 150g (Bułka tarta Kalafior – mrożony Masło ekstra Sól)
Previous slide
Next slide
22.05.2024 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Ciasto lane na mleku 450g (jajko, mąka pszenna typ 500, mleko 2%, sól), chleb oliwski 100g (mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól), masło 20g (tłuszcz mleczny), szynka konserwowa drobiowa 40g, pomidor 50g, rzodkiewka 30g, herbata owocowa 250g.
Kliknij tutaj
22.05.2024 DIETA LEKKOSTRAWNA – śniadanie.
Ciasto lane na mleku 450g (jajko, mąka pszenna typ 500, mleko 2%, sól), chleb pszenny 100g (mąka pszenna, drożdże, sól, cukier), masło 20g (tłuszcz mleczny), szynka konserwowa drobiowa 40g, pomidor 80g, herbata owocowa 250g.
22.05.2024 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Zupa żurek z kiełbasą i jajkiem 450g (cebula, cukier, czosnek granulowany, śmietana 18% ukwaszona, jajko, kwasek cytrynowy, lubczyk, mąka pszenna typ 500, majeranek, pieprz naturalny, sól, toruńska, włoszczyzna 4 składnikowa, ziele angielskie), pierś pieczona w ziołach 100g (bazylia, czosnek granulowany, filet drobiowy, śmietana 18% słodka, mąka pszenna typ 500, masło ekstra, oregano, pieprz naturalny, sól, włoszczyzna 4 składnikowa, zioła prowansalskie), surówka z kapusty białej 150g (cukier, jabłko, kapusta biała, marchew – korzeń, ocet, olej rzepakowy, sól), woda 200ml.
22.05.2024 LEKKOSTRAWNA – obiad.
Zupa brokułowa z ziemniakami 450g (brokuł – mrożony, włoszczyzna 3 składnikowa, liście laurowe, lubczyk, pieprz naturalny, sól, ziele angielskie, ziemniaki), pierś z kurczaka pieczona w ziołach 100g (bazylia, czosnek granulowany, filet drobiowy, śmietana 18% słodka, mąka pszenna typ 500, masło ekstra, oregano, pieprz naturalny, sól, włoszczyzna 4 składnikowa, zioła prowansalskie), brokuł gotowany 150g (brokuł – mrożony, masło ekstra, sól), ziemniaki gotowane 400g, natka pietruszki 5g, woda 200ml.
Previous slide
Next slide
21.05.2024 DIETA PODSTAWOWA- ŚNIADANIE
Ryż na mleku 450g (Mleko 2 % Ryż biały Sól) Masło 20.g ( tłuszcz mleczny ), Chleb oliwski 100 g ( mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, siemię lniane ), Ser edamski 40g Ogórek świeży 30 g, Pomidor 50 g , Herbata miętowa 250 g.
21.05.2024 DIETA O NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM- śniadanie
Serek homogenizowany naturalny 200g Masło 20.g ( tłuszcz mleczny ), Chleb oliwski 100 g ( mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, siemię lniane ), Szynka gotowana 70g Ogórek świeży 30 g, Pomidor 50 g , Herbata miętowa 250 g.
21.05.2024 DIETA PODSTAWOWA- obiad
Zupa owocowa z makaronem 450g (Cukier Galaretka pomarańczowa Jabłko Kisiel wiśniowy - koncentrat Kompot z czarnej porzeczki Kompot z truskawek Makaron świderki) Bigos z kapusty kiszonej 350g (Żeberka wieprzowe Boczek wieprzowy Cebula Kapusta kiszona Koncentrat pomidorowy Mąka pszenna typ 500 Papryka mielona słodka Pieprz naturalny Sól Toruńska) Ziemniaki ugotowane 400g (Sól Ziemniaki)
21.05.2024 DIETA LEKKOSTRAWNA- obiad
Jarzynowa z ryżem 450g (Brokuł – mrożony Włoszczyzna 3 składnikowa Kalafior – mrożony Liście laurowe Lubczyk Pieprz naturalny Ryż biały Sól Ziele angielskie) Porcja mięsa wołowego w sosie 150g (Włoszczyzna 3 składnikowa Mąka pszenna typ 500 Mięso wołowe Mleko 2 % Pieprz naturalny Sól Zioła prowansalskie) Jarzyny z wody 150g (Kalafior – mrożony Marchew mrożona Masło ekstra Sól) Ziemniaki ugotowane 300g (Sól Ziemniaki)
Previous slide
Next slide
20.05.2024 Dieta podstawowa - śniadanie
Owsianka na mleku ( płatki owsiane - zawiera gluten, mleko ), Masło 20.g ( tłuszcz mleczny ), Chleb oliwski 100 g ( mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, słonecznik łuskany ), żywiecka 40 g, ogórek świeży 50 g, sałata 10 g, Herbata naturalna 250 g.
20.05.2024 Dieta lekkostrawna – śniadanie
Owsianka na mleku 450.g ( płatki owsiane - zawiera gluten, mleko ), Masło 20.g ( tłuszcz mleczny ), Chleb pszenny 100 g ( mąka pszenna, drożdże, cukier ), Szynka konserwowa drobiowa 40 g, pomidor 80 g, Herbata naturalna 250 g.
20.05.2024 Dieta podstawowa – obiad
Barszcz ukraiński 450 g. ( Burak – korzeń Cukier Czosnek granulowany Fasola biała Śmietana 18% słodka Kapusta biała Lubczyk Majeranek Ocet Pieprz naturalny Sól Włoszczyzna 4 składnikowa Ziemniaki) Polędwiczki w sosie 130 g ( Cebula Śmietana 18% słodka Lubczyk Mąka pszenna typ 500 Majeranek Pieczarki Pieprz naturalny Polędwica wieprzowa Sól), mizeria 150 g ( Cukier Śmietana 18% ukwaszona Koper świeży Ogórek świeży Pieprz naturalny Sól Szczypiorek), Ziemniaki ugotowane 300 g. ( ziemniaki, sól ), woda 200 ml, koperek 5 g.
20.05.2024 Dieta lekkostrawna – obiad
Marchwianka z ryżem 450 g. ( Włoszczyzna 3 składnikowa Liście laurowe Lubczyk Marchew - korzeń Pieprz naturalny Ryż biały Sól Ziele angielskie ), porcja mięsa wieprzowego 120 g ( Bazylia Jajko Koper świeży Mąka pszenna typ 500 Mleko 2 % Oregano Sól Szynka wieprzowa), fasolka szparagowa 150 g ( Fasolka szparagowa – mrożona Masło ekstra Sól), ziemniaki – 300g, koperek – 5 g, woda 200 ml.
Previous slide
Next slide
17.05.2024 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Makaron na mleku 450g (mleko 2%, makaron rurka, sól), chleb oliwski 100g (mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól), masło 20g (tłuszcz mleczny), serdelki drobiowe gotowane 120g, musztarda 20g, pomidor 50g, ogórek kiszony 30g, herbata zielona 250g.
17.05.2024 DIETA NISKI IG – śniadanie.
Chleb graham 100g (mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól), masło 20g (tłuszcz mleczny), serdelki drobiowe gotowane 120g, pomidor 50g, ogórek kiszony 30g, herbata zielona 250g.
17.05.2024 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Zupa pomidorowa z ryżem 450g (cukier, śmietana 18% słodka, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, lubczyk, pieprz naturalny, ryż biały, sól, włoszczyzna 4 składnikowa, ziele angielskie), pulpet rybny panierowany 160g (bułka tarta, jajko, mąka pszenna typ 500 , filet rybny, olej rzepakowy, pieprz naturalny, sól), surówka z kapusty kiszonej 150g (cukier, kapusta kiszona, marchew – korzeń, olej rzepakowy, pieprz naturalny, szczypiorek), natka pietruszki 5g, woda 200ml.
17.05.2024 DIETA LEKKOSTRAWNA– obiad.
Zupa pomidorowa z ryżem 450g (koncentrat pomidorowy, liście laurowe, lubczyk, pieprz naturalny, ryż biały, sól, ziele angielskie, włoszczyzna 3 składnikowa), pulpet rybny gotowany 180g (bułka tarta, jajko, koper świeży, mąka ziemniaczana, filet rybny, pieprz naturalny, sól), marchewka gotowana 150g (marchew mrożona, masło ekstra), ziemniaki gotowane 400g, koperek 5g, woda 200ml.
Previous slide
Next slide
16.05.2024 DIETA PODSTAWOWA- śniadanie
Kasza jęczmienna na mleku 450 g (Kasza jęczmienna Mleko 2 % Sól) Masło 20.g ( tłuszcz mleczny ), Chleb oliwski 100 g ( mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, siemię lniane ), Baleron drobiowy 40g Ogórek świeży 30 g, Pomidor 50 g , Herbata naturalna 250 g.
16.05.2024 DIETA LEKKOSTRAWNA- śniadanie
Serek waniliowy 200g Masło 20.g ( tłuszcz mleczny ), Chleb pszenny 100g (mąka pszenna, drożdże, cukier) Baleron drobiowy 70g Pomidor 80g Herbata naturalna 250g
16.05.2024 DIETA PODSTAWOWA- obiad
Ogórkowa z ziemniakami 450g (Cebula Cukier Śmietana 18% słodka Liście laurowe Lubczyk Ogórki kiszone Pieprz naturalny Sól Włoszczyzna 4 składnikowa Ziele angielskie Ziemniaki) Chili con carne 200g (Cebula Czosnek granulowany Fasolka czerwona konserwowa Koncentrat pomidorowy Kukurydza konserwowa Olej rzepakowy Oregano Papryka czerwona Papryka konserwowa Papryka mielona słodka Pieprz naturalny Sól Łopatka wieprzowa Zioła prowansalskie passata pomidorowa) Ryż gotowany 200g (Olej rzepakowy Ryż biały Sól) Kalafior gotowany 150g (Bułka tarta Kalafior – mrożony Masło ekstra Sól)
16.05.2024 DIETA LEKKOSTRAWNA- obiad
Selerowa z ziemniakami 450g (Włoszczyzna 3 składnikowa Liście laurowe Lubczyk Pieprz naturalny Sól Seler – korzeń Ziele angielskie Ziemniaki) Podudzie z kurczaka gotowane 220g (Włoszczyzna 3 składnikowa Mąka pszenna typ 500 Mleko 2 % Podudzia z kurczaka Pietruszka - natka Sól) Fasolka szparagowa 150g (Fasolka szparagowa – mrożona Masło ekstra Sól) Ryż gotowany 200g (Olej rzepakowy Ryż biały Sól)
Previous slide
Next slide
15.05.2024 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Ciasto lane na mleku 450g (jajko, mąka pszenna typ 500, mleko 2%, sól), chleb oliwski 100g (mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól), masło 20g (tłuszcz mleczny), szynka konserwowa drobiowa 40g, miód 25g, pomidor 50g, rzodkiewka 30g, herbata owocowa 250g.
15.05.2024 DIETA LEKKOSTRAWNA – śniadanie.
Ciasto lane na mleku 450g (jajko, mąka pszenna typ 500, mleko 2%, sól), chleb pszenny 100g (mąka pszenna, drożdże, sól, cukier), masło 20g (tłuszcz mleczny), szynka konserwowa drobiowa 40g, pomidor 50g, rzodkiewka 30g, herbata owocowa 250g.
15.05.2024 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Zupa cebulowa z ziemniakami 450g (cebula, cukier, śmietana 18% słodka, liście laurowe, lubczyk, pieprz naturalny, sól, włoszczyzna 4 składnikowa, ziele angielskie, ziemniaki), makaron carbonara 300g (boczek wędzony, cebula, czosnek granulowany, śmietana 18% słodka, jajko, makaron spaghetti, pieprz naturalny, pietruszka – natka, sól, ser gouda), brokuł gotowany 150g (brokuł – mrożony, bułka tarta, masło ekstra, sól), woda 200ml.
15.05.2024 DIETA NISKI IG – obiad.
Zupa szpinakowa z ziemniakami 450g (włoszczyzna 3 składnikowa, liście laurowe, lubczyk, pieprz naturalny, sól, szpinak – mrożony, ziele angielskie, ziemniaki), papryka faszerowana z soczewicą i warzywami 400g (cebula, kasza jaglana, pieprz ziołowy, papryka czerwona, pieczarki, sól, soczewica sucha, włoszczyzna 4 składnikowa), kalafior gotowany 150g (kalafior – mrożony, masło ekstra, sól), ziemniaki gotowane 400g, koperek 5g, woda 200ml.
Previous slide
Next slide
Jadłospis 15.05.-21.05.2024 r.
Kliknij tutaj
14.05.2024 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Ciasto lane na mleku 450g (jajko, mąka pszenna typ 500, mleko 2%, sól), chleb oliwski 100g (mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól), masło 20g (tłuszcz mleczny), ser edamski 40g, pomidor 50g, ogórek 30g, herbata owocowa 250g.
14.05.2024 DIETA Z NISKIM IG – śniadanie.
Chleb graham 100g (mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, siemię lniane), masło 20g (tłuszcz mleczny), hummus 100g (ciecierzyca konserwowa, czosnek granulowany, kwasek cytrynowy, olej rzepakowy, sól, włoszczyzna 4 składnikowa), pomidor 50g, ogórek 30g, herbata owocowa 250g.
14.05.2024 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Zupa jarzynowa z ryżem 450g (cukier, śmietana 18% słodka, liście laurowe, lubczyk, mieszanka 7 skł., pieprz naturalny, ryż biały, sól, włoszczyzna 4 składnikowa, ziele angielskie), porcja mięsa wołowego w sosie 150g (włoszczyzna 3 składnikowa, mąka pszenna typ 500, mięso wołowe, mleko 2%, pieprz naturalny, sól, zioła prowansalskie), fasolka szparagowa 150g (bułka tarta, fasolka szparagowa – mrożona, masło ekstra, sól), ziemniaki gotowane 400g, woda 200ml.
14.05.2024 DIETA NISKI IG – obiad.
Zupa jarzynowa z ziemniakami 450g (brokuł – mrożony, kalafior – mrożony, liście laurowe, lubczyk, pieprz naturalny, sól, ziele angielskie, ziemniaki, włoszczyzna 3 składnikowa), porcja mięsa wołowego w sosie 150g (włoszczyzna 3 składnikowa, jabłko, mąka pszenna typ 500, majeranek, sól, wątróbka drobiowa), jarzyny z wody 150g (kalafior – mrożony, marchew mrożona, masło ekstra, sól), ziemniaki gotowane 400g, woda 200ml.
Previous slide
Next slide

Odwiedziny pacjentów w Szpitalu są możliwe po uzgodnieniu terminu z oddziałem!

Odwiedziny pacjentów w Szpitalu
są możliwe po uzgodnieniu terminu z oddziałem!