Dobry Posiłek

Szanowni Pacjenci 

Od 14.11.2023 roku Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St. Kryzana w Starogardzie Gdańskim, realizuje pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzony przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczący edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach. W ramach pilotażu wszystkie posiłki przeznaczone dla naszych pacjentów są przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka. 

Codziennie, od poniedziałku do piątku publikujemy zdjęcia posiłków, spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia, wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu. 

29.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Kefir 2% tł., chleb oliwski 100g, masło 10g, jajko w sosie tatarskim 100g, papryka 20g, herbata miętowa 250ml, jabłko 1 szt.
29.04.2025 DIETA LEKKOSTRAWNA – śniadanie.
Kefir 2% tł., chleb pszenny 100g, masło 10g, jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym 100g, pasta marchewkowo-pomidorowa 60g, herbata miętowa 250ml, jabłko 1 szt.
29.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Barszcz ukraiński z ziemniakami 400ml, zrazik drobiowy z kurczaka pieczony 120g, sos pomidorowy 100g, kasza jęczmienna 200g, brokuł gotowany 150g, woda 250ml.
29.04.2025 LEKKOSTRAWNA – obiad.
Barszcz czerwony z ziemniakami 400ml, zrazik drobiowy z kurczaka pieczony 120g, sos pomidorowy 100g, kasza jęczmienna 200g, brokuł gotowany 150g, woda 250ml.
Previous slide
Next slide
28.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Kasza manna na mleku 300ml, chleb oliwski 100g, masło 10g, szynkowa z indyka 40g, rzodkiewka 60g, herbata naturalna 250ml, pomarańcza 1 szt.
28.04.2025 DIETA LEKKOSTRAWNA – śniadanie.
Kasza manna na mleku 300ml, chleb pszenny 100g, masło 10g, szynkowa z indyka 40g, rzodkiewka 60g, herbata naturalna 250ml, pomarańcza 1 szt.
28.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Zupa jarzynowa z ziemniakami 400ml, makaron świderki 200g, masa serowa do makaronu 100g, prażone jabłka 100g, surówka z marchwi i jabłka 150g, woda 250ml.
28.04.2025 DIETA NISKI IG – obiad.
Zupa jarzynowa z ziemniakami 400ml, makaron pełnoziarnisty świderki 200g, masa serowa do makaronu 100g, prażone jabłka 100g, surówka z marchwi i jabłka 150g, woda 250ml.
Previous slide
Next slide
25.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Płatki owsiane na mleku 300ml, chleb oliwski 100g, masło 10g, twarożek brzoskwiniowy 80g, marchew talarki 60g, herbata zielona 250ml, banan 1 szt.
25.04.2025 DIETA NISKI IG – śniadanie.
Chleb graham 100g, masło 10g, twarożek 80g, rzodkiew biała 50g, herbata zielona 250ml, kiwi 1 szt.
25.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Zupa brokułowa z makaronem 400ml, morszczuk pieczony w posypce paprykowo-ziołowej 120g, sos chrzanowy 100g, ziemniaki gotowane z koperkiem 250g, surówka z kapusty kiszonej z ogórkiem i jabłkiem 150g, woda 250ml.
25.04.2025 DIETA LEKKOSTRAWNA – obiad.
Zupa brokułowa z makaronem 400ml, morszczuk na parze 120g, sos koperkowy 100g, ziemniaki gotowane z koperkiem 250g, fasolka szparagowa 150g, woda 250ml.
Previous slide
Next slide
24.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Kefir 2% tł. 150g, chleb oliwski 100g, masło 10g, pasztet z fasoli 80g, pomidor 60g, herbata naturalna 250ml, jabłko 1 szt.
24.04.2025 DIETA LEKKOSTRAWNA – śniadanie.
Kefir 2% tł. 150g, chleb pszenny 100g, masło 10g, pasta z warzyw i szynki drobiowej 80g, pomidor 60g, herbata naturalna 250ml, jabłko 1 szt.
24.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Zupa selerowa z ziemniakami 400ml, sos boloński z wieprzowiną 225g, makaron świderki 200g, surówka z rzepy, marchwi, jabłka i papryki 150g, woda 250ml.
24.04.2025 DIETA WEGETARIAŃSKA – obiad.
Zupa selerowa z ziemniakami 400ml, naleśniki z pieczarkami 300g, surówka z rzepy, marchwi, jabłka, selera i papryki 150g, woda 250ml.
Previous slide
Next slide
23.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Płatki jęczmienne na mleku 300ml, chleb oliwski 100g, masło 10g, szynkowa dębowa drobiowa 20g, jajko gotowane 1 sztuka, dip jogurtowo-koperkowy 50g, mix sałat 20g, herbata owocowa 250ml, banan 1 szt.
23.04.2025 DIETA WEGETARIAŃSKA – śniadanie.
Chleb graham 100g, masło 10g, szynkowa dębowa drobiowa 20g, jajko gotowane 1 sztuka, dip jogurtowo-koperkowy 50g, mix sałat 20g, herbata owocowa 250ml, kiwi 1 szt, serek 1 szt.
23.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Zupa warzywna z makaronem 400ml, burger z buraka z serem mozzarella 100g, sos brokułowy 100g, ryż brązowy 200g, surówka z marchwi i selera 150g, woda 250ml.
23.04.2025 DIETA LEKKOSTRAWNA – obiad.
Zupa szpinakowa z ziemniakami 400ml, burger z buraka z serem mozzarella 100g, sos brokułowy 100g, ryż biały 200g, surówka z marchwi i selera 150g, woda 250ml.
Previous slide
Next slide
22.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Płatki owsiane na mleku 300ml, chleb oliwski 100g, masło 10g, szynkowa konserwowa drobiowa 40g, pomidor 60g, herbata miętowa 250ml, jabłko 1 szt.
22.04.2025 DIETA NISKI IG – śniadanie.
Chleb graham 100g, masło 10g, szynkowa konserwowa drobiowa 40g, pomidor 60g, herbata miętowa 250ml, jabłko 1 szt.
22.04.2025 DIETA PODSTAWOWA– obiad.
Zupa wielowarzywna z zacierką 400ml, roladka wieprzowa z warzywami 120g, sos własny 100g, ziemniaki gotowane z koperkiem 250g, sałatka szwedzka 150g, woda 250ml.
22.04.2025 DIETA WEGETARIAŃSKA – obiad.
Zupa wielowarzywna z zacierką 400ml, fasolka po bretońsku wege 225g, ziemniaki gotowane z koperkiem 250g, sałatka szwedzka 150g, woda 250ml.
Previous slide
Next slide
18.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Płatki pszenne na mleku 300ml, chleb oliwski 100g, masło 10g, twarożek ze słonecznikiem 80g, papryka 60g, herbata zielona 250ml, banan 1 szt.
18.04.2025 DIETA LEKKOSTRAWNA – śniadanie.
Płatki pszenne na mleku 300ml, chleb oliwski 100g, masło 10g, twarożek z koperkiem 80g, pomidor 60g, herbata zielona 250ml, banan 1 szt.
18.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Zupa pomidorowa z makaronem 400ml, kotlet z morszczuka 120g, ziemniaki gotowane z koperkiem 250g, bukiet warzyw gotowanych 150g, woda 250ml.
18.04.2025 DIETA LEKKOSTRAWNA – obiad.
Zupa pomidorowa z makaronem 400ml, pulpet z morszczuka 120g, sos koperkowy 100g, ziemniaki gotowane z koperkiem 250g, bukiet warzyw gotowanych 150g, woda 250ml.
Previous slide
Next slide
17.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Owsianka z jabłkiem i cynamonem 250g, chleb oliwski 100g, masło 10g, hummus 80g, sałata lodowa z pomidorem i olejem 60g, herbata naturalna 250ml, jabłko 1 szt.
17.04.2025 DIETA LEKKOSTRAWNA – śniadanie.
Owsianka z jabłkiem i cynamonem 250g, chleb pszenny 100g, masło 10g, ser mozzarella 50g, sałata lodowa z pomidorem i olejem 60g, herbata naturalna 250ml, jabłko 1 szt.
17.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Barszcz czerwony z ziemniakami 400ml, bitka wieprzowa z szynki pieczona 120g, sos jarzynowy 100g, makaron świderki 200g, surówka z marchwi jabłka i pomarańczy 150g, woda 250ml.
17.04.2025 DIETA WEGETARIAŃSKA – obiad.
Barszcz czerwony z ziemniakami 400ml, masa serowa do makaronu 100g, prażone jabłka 100g, makaron świderki 200g, surówka z marchwi jabłka i pomarańczy 150g, woda 250ml.
Previous slide
Next slide
16.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Kefir 150g, chleb oliwski 100g, masło 10g, jajko w sosie tatarskim 100g, papryka świeża 60g, herbata miętowa 250ml, pomarańcza 1 szt.
16.04.2025 DIETA LEKKOSTRAWNA – śniadanie.
Kefir 150g, chleb pszenny 100g, masło 10g, jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym 100g, pasta z groszku 60g, herbata miętowa 250ml, pomarańcza 1 szt.
16.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Zupa koperkowa z ziemniakami 400ml, pulpet z kurczaka 120g, sos pieczarkowy 100g, kasza gryczana ciemna 200g, surówka z kapusty kiszonej z olejem 150g, woda 250ml.
16.04.2025 DIETA WEGETARIAŃSKA – obiad.
Zupa koperkowa z ziemniakami 400ml, papryka faszerowana ryżem i warzywami 300g, fasolka szparagowa 150g, woda 250ml.
Previous slide
Next slide
15.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Kaszka kukurydziana na mleku 300ml, chleb oliwski 100g, masło 10g, sałatka makaronowa z wędliną i brokułem 150g, herbata owocowa 250ml, banan 1 szt.
15.04.2025 DIETA LEKKOSTRAWNA – śniadanie.
Kaszka kukurydziana na mleku 300ml, chleb pszenny 100g, masło 10g, sałatka makaronowa z warzywami i szynką 150g, herbata owocowa 250ml, banan 1szt.
15.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Krupnik jęczmienny 400ml, polędwiczka z kurczaka na parze 120g, sos brokułowy 100g, ziemniaki gotowane z koperkiem 250g, surówka z selera z rodzynkami 150g, woda 250ml.
15.04.2025 DIETA LEKKOSTRAWNA– obiad.
Krupnik jęczmienny 400ml, polędwiczka z kurczaka na parze 120g, sos brokułowy 100g, ziemniaki gotowane z koperkiem 250g, marchew mini gotowana 150g, woda 250ml.
Previous slide
Next slide
14.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Płatki pszenne na mleku 300ml, chleb oliwski 100g, masło 10g, szynkowa z indyka 40g, sałata lodowa 20g, herbata naturalna 250ml, jabłko 1 szt.
14.04.2025 DIETA WEGETARIAŃSKA – śniadanie.
Płatki pszenne na mleku 300ml, chleb oliwski 100g, masło 10g, hummus 80g, sałata lodowa 20g, herbata naturalna 250ml, jabłko 1 szt.
14.04.2025 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Zupa ziemniaczana 400ml, ryż biały 200g, gulasz wieprzowy węgierski 225g, surówka z czerwonej kapusty z natką pietruszki i słonecznikiem 150g, woda 250ml.
14.04.2025 DIETA WEGETARIAŃSKA – obiad.
Zupa ziemniaczana 400ml, kluski śląskie 300g, szpinak z serem feta 100g, surówka z czerwonej kapusty z natką pietruszki i słonecznikiem 150g, woda 250ml.
Previous slide
Next slide

Odwiedziny pacjentów w Szpitalu są możliwe po uzgodnieniu terminu z oddziałem

Odwiedziny pacjentów w Szpitalu są możliwe po uzgodnieniu terminu z oddziałem!