Szanowni Pacjenci!

Od 14.11.2023 roku Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St. Kryzana w Starogardzie Gdańskim, realizuje pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzony przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczący edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach. W ramach pilotażu wszystkie posiłki przeznaczone dla naszych pacjentów są przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka. 

Codziennie, od poniedziałku do piątku publikujemy zdjęcia posiłków, spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia, wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu. 

07.05.2024 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Ryż na mleku 450g (mleko 2%,ryż biały, sól), chleb oliwski 100g (mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, siemię lniane), masło 20g (tłuszcz mleczny), ser gouda 40g, ogórek 30g, pomidor 50g, herbata miętowa 250g.
07.05.2024 DIETA Z NISKIM IG – śniadanie.
Chleb graham 100g (mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, siemię lniane), masło 20g (tłuszcz mleczny), szynka 70g, ogórek 30g, pomidor 50g, herbata miętowa 250g.
07.05.2024 DIETA LEKKOSTRAWNA- obiad
Zupa krupnik z kaszą jaglaną 450g (liście laurowe, lubczyk, pieprz naturalny, ryż biały, sól, ziele angielskie, włoszczyzna 3 składnikowa), knedle z owocami 250g (knedle z truskawkami, sól), surówka z marchewki i jabłka 150g (jabłko, jogurt naturalny, marchew – korzeń, pieprz naturalny), woda 200ml.
07.05.2024 DIETA PODSTAWOWA- obiad
Zupa ogórkowa 450g (cebula, cukier, śmietana 18% słodka, liście laurowe, lubczyk, ogórki kiszone, pieprz naturalny, sól, włoszczyzna 4 składnikowa, ziele angielskie, ziemniaki), pulpet wołowy gotowany w sosie 150g (bazylia, boczek wieprzowy, bułka tarta, włoszczyzna 3 składnikowa, jajko, mąka pszenna typ 500, mięso wołowe, mleko 2%, oregano, pieprz naturalny, sól), buraczki gotowane 150g (cukier, śmietana 18% ukwaszona, koper świeży, ogórek świeży, pieprz naturalny, sól, szczypiorek), ziemniaki gotowane 400g, woda 200ml.
Previous slide
Next slide
06.05.2024 Dieta podstawowa- śniadanie
Owsianka na mleku 450.g ( płatki owsiane - zawiera gluten, mleko ), Masło 20.g ( tłuszcz mleczny ), Chleb oliwski 100 g ( mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, słonecznik łuskany ), Ser twardy 40 g, ogórek świeży 50 g, Papryka czerwona 30 g, Herbata naturalna 250 g.
06.05.2024 Dieta lekkostrawna – śniadanie
Owsianka na mleku 450.g ( płatki owsiane - zawiera gluten, mleko ), Masło 20.g ( tłuszcz mleczny ), Chleb pszenny 100 g ( mąka pszenna, drożdże, cukier ), Serek twarogowy kanapkowy 80 g, pomidor 80 g, Herbata naturalna 250 g.
06.05.2024 Dieta podstawowa – obiad
Krupnik z kaszą jaglaną 450 g. ( Cukier Śmietana 18% słodka Kasza jaglana Liście laurowe Lubczyk Pieprz naturalny Sól Włoszczyzna 4 składnikowa Ziele angielskie Ziemniaki), Naleśniki z twarogiem 2 szt. ( Cukier Jajko Mąka pszenna typ 500 Mleko 2 % Olej rzepakowy Sól Ser twarogowy), surówka z marchewki i jabłka 150 g ( Jabłko Jogurt naturalny Marchew - korzeń Pieprz naturalny).
06.05.2024 Dieta lekkostrawna – obiad
Kalafiorowa z ziemniakami 450 g. ( Kalafior – mrożony Liście laurowe Lubczyk Pieprz naturalny Sól Ziele angielskie Ziemniaki Włoszczyzna 3 składnikowa), Pulpet wołowy gotowany w sosie 150 g ( Bazylia Boczek wieprzowy Bułka tarta Jajko Mąka pszenna typ 500 Mięso wołowe Mleko 2 % Oregano Pieprz naturalny Sól Włoszczyzna 3 składnikowa), brokuł gotowany 150 g ( brokuł – mrożony Sól ), Ziemniaki ugotowane 300 g. ( ziemniaki, sól ), woda 200 ml.
Previous slide
Next slide
08.05.2024 DIETA Z NISKIM IG – śniadanie.
Chleb graham 100g (mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, siemię lniane), masło 20g (tłuszcz mleczny), serek twarogowy kanapkowy 80g, papryka czerwona 50g, rzodkiewka 30g, herbata owocowa 250g.
08.05.2024 DIETA PODSTAWOWA – śniadanie.
Ciasto lane na mleku 450g (jajko, mąka pszenna typ 500, mleko 2%, sól), chleb oliwski 100g (mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól), masło 20g (tłuszcz mleczny), szynka konserwowa drobiowa 40g, papryka czerwona 50g, rzodkiewka 30g, herbata owocowa 250g.
08.05.2024 DIETA PODSTAWOWA – obiad.
Zupa serowo-jarzynowa z makaronem 450g (śmietana 18% słodka, liście laurowe, lubczyk, makaron świderki, mieszanka 7skł., pieprz naturalny, sól, ser topiony, włoszczyzna 4 składnikowa, ziele angielskie), wątróbka z kurczaka gotowana w sosie 150g (cebula, jabłko, mąka pszenna typ 500 , majeranek, olej rzepakowy, sól, włoszczyzna 4 składnikowa, wątróbka drobiowa), surówka z kapusty pekińskiej 150g (kapusta pekińska, koper świeży, kukurydza konserwowa, ogórek świeży, olej rzepakowy, papryka czerwona), ziemniaki gotowane 400g, woda 200ml.
08.05.2024 DIETA NISKI IG – obiad.
Zupa brokułowa z ziemniakami 450g (brokuł – mrożony, włoszczyzna 3 składnikowa, liście laurowe, lubczyk, pieprz naturalny, sól, ziele angielskie, ziemniaki), wątróbka z kurczaka gotowana w sosie 250g (włoszczyzna 3 składnikowa, jabłko, mąka pszenna typ 500, majeranek, sól, wątróbka drobiowa), surówka z kapusty pekińskiej 150g (kapusta pekińska, koper świeży, kukurydza konserwowa, ogórek świeży, olej rzepakowy, papryka czerwona), ziemniaki gotowane 400g, woda 200ml.
Previous slide
Next slide